Ne dam seama ca este dificil sa cumperi aceste produse telefonic sau prin Internet, de aceea, pentru detalii asupra dimensionarii sistemelor si pentru discutii preliminare, pentru vizionarea produselor si negocieri va invitam la sediul firmei noastre, in cazul in care acest lucru este posibil. Daca distanta este mare nu va faceti probleme, putem rezolva prin discutii si fotografii, detalii tehnice pe care vi le oferim cu placere.

Veti fi multumiti de calitatea si pretul produselor noastre !

   Mai multi clienti ne-au intrebat care este pretul unui sistem solar pentru incalzire. Este o intrebare legitima, dar la ea nu se poate raspunde direct. Pretul produsului se poate face luand in calcul componenta unui sistem solar. Componenta unui sistem solar  se face in functie de necesitatile clientului, de numarul de utilizatori, de proiectul casei. Am vazut firme care fac dimensionari ciudate ale sistemelor, de exemplu in zona campiei de vest, unde este soare mult si vara torida, 120 de tuburi vidate cu 500 de litri de boiler de stocare. Este probabil cel mai sigur mod de a fierbe intr-o zi de vara o jumatate de tona de apa...Asta desigur daca randamentul tuburilor este unul normal. Si stiti? Daca antigelul fierbe, este o buna idee inlocuirea lui. Rezervoarele de stocare sunt foarte costisitoare, atingand aproximativ 50% din costul unui sistem. Putem micsora costurile unui sistem, dar trebuie sa fim atenti la rezultate. Fiind direct importatori de panouri solare, interesul nostru ar fi sa vindem cat mai multe panouri, desigur. Dar avem si responsabilitati... Exemplu clar de sistem montat in zona Cluj:

72 tuburi vidate cu randament normal, + 2000l boiler stocare---- 85grd temperatura obtinuta vara. De aceea, o parte din caldura obtinuta vara (ce depaseste 60grd) este trimisa spre piscina (50 mc, 30grd temp max)

Va imaginati ce ar face 120 tuburi cu randament normal cu doar 500 l apa stocata.

Pentru cine costurile nu reprezinta o problema, cred ca dimensionarea unui sistem ar trebui sa inceapa cu dimensionarea unui boiler de stocare energie termica. Acesta se poate construi simplu la fata locului, in cazul rezervoarelor mari, nepresurizate, apeland la o firma de confectii din INOX. Ideea unui sistem de stocare termica nu este doar aceea de a asigura noaptea ceea ce produci ziua, ci si aceea de a asigura caldura necesara bunei functionari a unei case in perioadele de insolatie instabila, cum sunt cele de primavara, toamna si iarna. Un rezervor de cca 2000 l apa pot asigura de exemplu cca 6-7 zile de autonomie, sau mai mult. Termoizolarea unui astfel de sistem este foarte importanta, deoarece avand o suprafata relativ mare, pierderile pot fi substantiale. Un boiler de capacitate mare permite upgrade-ul sistemului cu mai multe panouri in cazul in care acest lucru este necesar. Sa ne gandim ca viitorul ne poate rezerva surprize din punct de vedere al costurilor pentru energie, un sistem flexibil si adaptabil nevoilor fiind de preferat. 

     Dimensionarea unui sistem trebuie sa tina cont si de obisnuintele utilizatorilor si de iluminarea solara medie a locuintei respective. Un sistem mediu consta in principiu din 2 panouri solare,un sistem de comanda si control, o pompa de recirculare cu piese adiacente (vas de expansiune, supapa de suprapresiune, supapa de sens, aerisitor solar, debitmetru, indicator de presiune) si un boiler de stocare de minimum 200 l cu serpentina (recomandam, pentru panourile vidate, un boiler mai mare). Toate aceste componente vi le putem oferi prin firma noastra, mai putin boiler-ul care ramane la alegerea dvs.(sunt diverse modele din diferite materiale). Se mai adauga ca si costuri conducta de cupru necesara pentru legaturi, izolatia tevilor si manopera instalatorului. Pentru un astfel de sistem vom plati intre 1600 (cu panouri plane) si 2400 euro (cu 2 panouri tuburi vidate de cate 20 elementi de 180cm).Pentru un sistem minimal, dotat cu un singur panou, preturile pot ajunge undeva intre 950 si 1400 euro. Acest sistem se poate completa , dupa dorinta, cu alte panouri (si rezervor aditional) ulterior. Preturile sunt orientative si pot diferi de la o situatie la alta, functie de tipul de panou folosit, de materiale aditionale si de instalatorwink. Un astfel de sistem poate asigura necesarul de apa calda menajera pentru o familie de 2-4 persoane. Ar mai fi de notat necesitatea instalarii, in zonele unde exista caderi dese de curent, de back-up UPS pentru pompa si controller. Un astfel de sistem va fereste de batai de cap atunci cand in plin soare se ia curentul, lasand pompa si controllerul fara posibilitatea de a recircula agentul termic. O cadere de curent de pana la 20 minute(depinde de panouri si radiatia solara) nu ar trebui sa creeze probleme, chiar daca nu aveti instalat un astfel de sistem.

   Pe piata mai exista si sistemele cu boiler incorporat, acele panouri care in partea de sus au montat un boiler de acumulare, care pe langa faptul ca sunt destul de inestetice ingreuneaza mult structura acoperisului. Un alt dezavantaj este acela ca pierderile boiler-ului expus la temperaturi scazute si intemperii sunt mult mai mari decat ale unui boiler aflat intr-un spatiu inchis, aceste pierderi marite avand ca efect faptul ca, dupa o noapte mai racoroasa, dimineata sa nu mai avem apa calda, sau mai rau, rezistenta electrica incorporata sa ne produca apa calda necesara (lucru care se va vedea pe factura de curent). Aceste sisteme, cu boiler incorporat sunt de obicei mai ieftine si se folosesc in cazul caselor de vacanta si al cabanelor fara pretentii deosebite, fiind foarte simplu de instalat si compacte. Ar mai fi de notat faptul ca iarna nu sunt utilizabile, trebuind sa fie golite, iar presiunea apei calde rezultate este data de diferenta de inaltime (la multe astfel de sisteme) intre boiler si ultimul punct de utilizare a apei. Daca sunt mai putin de 6-7 metri, presiunea apei este atat de mica incat este dificil de utilizat. Singurul avantaj real al acestor sisteme este pretul lor scazut.

     Pentru cei care detin o piscina, panourile pot reprezenta si o sursa serioasa de incalzire pentru aceasta, in functie de piscina si de panouri putandu-se atinge temperaturi perfecte pentru imbaiat mult mai repede. Astfel, in loc de decor piscina va deveni si un loc de recreere cel putin inca 2 luni pe an (sau mai mult). Deasemenea daca detineti o piscina, nu exista limita de numar de panouri instalate, surplusul de caldura sfarsind in apa piscinei. Un numar  (>60 tuburi) de panouri de inalta eficienta va poate permite incalzirea casei si apa calda necesara pentru o mare parte a anului. 

     Desigur ca idealul o reprezinta o locuinta care sa aiba expunere sudica, sa nu fie umbrita si sa fie bine izolata termic. In functie de exigentele proprietarilor, incalzirea in pardoseala prezenta deja in casa reprezinta un avantaj real. Ea permite, in cazul in care este conectata la panourile solare, incalzirea locuintei atunci cand acest lucru este necesar.

      Cineva ne-a intrebat cum este posibil ca atunci cand afara sunt 10 grade sau chiar -20 grade panourile sa-ti ofere o temperatura de 40-50 grade sau mai mult. Nici o vrajitorie si nici minciuna, doar fizica. Ganditi-va putin la temperatura din interiorul autoturismului expus la soare... Panourile vidate reusesc cu mult, mult mai mult. Cu tehnologia HEAT-PIPE acest lucru este posibil. Si asta din cauza ca panourile nu iau caldura din aerul din jur, ci din radiatia solara. Ea poate fi directa sau indirecta (prin patura de nori) dar atat timp cat este lumina, exista radiatie solara, mai intensa sau mai slaba. tuburile superconductoare reusesc, prin exploatarea punctului foarte jos de fierbere(aprox 30 grd) al unui lichid special supus unei presiuni mai mica decat cea atmosferica. Viteza de transmisie a caldurii printr-un astfel de Heat-Pipe este foarte mare, atingand si de 1000 de ori viteza de propagare a caldurii prin tija solida. Si atentie, prin tuburile vidate nu circula agent termic, ele pot fi scoase sau introduse in sistem oricand, fara a opri sistemul solar.  Acum, in functie de randamentul panoului si de pierderile din sistem, sunt posibile adevarate minuni, cum ar fi de exemplu, asigurarea apei calde menajere si chiar al unui surplus care se poate folosi la incalzirea casei in conditiile in care afara ploua si este innorat. Desigur ca asta tine si de tipul panourilor alese si de numarul lor.

      Si vorbind de randament si de pierderi din sistem, trebuie sa insist asupra unui lucru, pentru unii minor. Este vorba de izolatia tevilor care fac legatura intre componentele sistemului. Inutil sa spun ca se pot cheltui o gramada de bani pe panouri si pe automatizari, daca acest mic aspect nu este rezolvat, totul degeaba. Mare parte din energia captata cu greu de la soare va fi pierduta, chiar si pe o mica parte de teava expusa. Am vazut sisteme instalate pe vile respectabile, care nu aveau izolatie deloc pe tevile de legatura de la panouri....Daca cineva o sa-i intrebe cum le functioneaza sistemul, probabil o sa spuna:  Vai draga, un fiasco total! O gramada de bani si ....   

      Vina nu este neaparat a beneficiarilor sistemului, ci al celor care l-au instalat si care nu au inteles mare lucru din modul de functionare al unui sistem solar. Respectand cateva principii simple, oricine ar putea sa-si instaleze un asemenea sistem si sa se bucure de el pentru foarte multi ani.

     O spun ca cineva care chiar foloseste asa ceva. Panourile instalate pe casa noastra functioneaza ireprosabil si ne asigura partial independenta energetica. Facturile au disparut si nu le mai vreau inapoi! Nici in ruptul capului nu as renunta la panouri, desi , trebuie sa recunosc ca la inceput bugetul ne-a fost un pic zguduit. Oricum acum, in 2010, toate sunt mult mai ieftine. Dar cine se uita un pic inainte, mai departe de ziua de maine, si un pic inapoi , atunci cand in plina iarna, doua ierni la rand au fost probleme cu gazele naturale in Europa, cred ca o sa considere instalarea unui astfel de sistem ca o investitie in siguranta familiei, ca un prim pas spre independenta energetica, un ideal greu de atins, dar care poate fi totusi atins.

    Se pot discuta multe despre panouri solare, economie si investitii, dar cel mai bine se poate face o discutie pentru fiecare caz in parte, pentru ca fiecare familie, casa, merita un studiu personalizat, in functie de nevoi, cerinte si posibilitati (financiare si nu numai). Si, desigur, putem astepta sa vina cineva sa ne dea bani ca sa facem o investitie ca asta in casa proprietate personala. Programul Casa Verde este un program amplu, bazat pe nevoile cetateanului. Dar sa nu facem o scuza din faptul ca asteptam dupa bani promisi. De parca atunci cand am construit casa, cineva a venit sa ne dea cadou acei bani! Sau cand ne-am cumparat masina, iar a venit cineva si ne-a dat bani pentru asta! Panourile solare reprezinta o investitie rentabila, care se amortizeaza rapid si sigur. Priviti-o asa - Pretul constructiei unei case bine finisate este circa 700 euro/mp. Un sistem solar bun poate costa cat o baie mica, cat debaraua din hol, sau cam a cincea parte din garajul masinii frumos lustruite.

     Desigur ca daca privim pretul gigacaloriei de azi o sa spunem - Vai , dar o sa mi se amortizeze in 7 ani ! Sa nu uitam ca pretul gigacaloriei creste rapid si sigur. Nu a scazut si nu va scadea. Este mult, dar daca nu o faci este ca si cum ai dori sa stai in chirie tot restul vietii si sa nu doresti sa ai ceva al tau. Acest ceva, pe care astazi platesti atat cat platesti are sa produca energie pentru tine pentru 25 ani sau mai mult. O sa produca si o sa-ti aduca bani. Vei fi proprietar pe un sistem de facut bani sau mai bine , pe un sistem de produs valoare. Sa nu uitam ca dam pe o locuinta de la 80 000 euro in sus. Nu ar fi frumos daca un pic de extra-investitie ne-ar creste independenta si am uita de facturi. Sa ne uitam in sus, la SOARE si sa zicem :

- Ei bine , azi am mai produs vreo 20 kilowati ! O raza, un watt in plus!

 

Reinhardt Sergiu, administrator Flying Stars

Protectia consumatorilor 

www.anpc.ro

telefonul consumatorului 

0219551

Numarul de inregistrare in Registrul de punere pe piata a echipamentelor electrice si electronice nr.    RO-2010-07-EEE-1259-l. Toate produsele noastre contin in pret timbru verde, valoare dupa caz.

 Partener ECOTIC.   
 
Preluam gratuit, conform legii, echipamente defecte sau casate, asemanatoare cu produsele noastre, la cumpararea unui echipament nou de la firma noastra. Produsele noastre poarta simbolul de reciclare in centre autorizate, va rugam la terminarea duratei de viata sau la casarea lor, sa le trimiteti catre firma noastra sau centre autorizate, le vom prelua gratuit. Nu aruncati in natura, nici impreuna cu deseurile menajere!   
Impreuna , respectam natura!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Publicitate